Die keuze, gaat dat blijven?

Als nieuwe Switch gebruiker bevind ik me ineens in een rare plek als Nintendo speler. Ik heb ineens keuze, waar ik eerder weken achter elkaar naar een niet tot nauwelijks veranderende WiiU eShop zat te kijken. Daar kan ik nu dagelijks kennis maken met nieuwe spellen op de Switch.

Zoals ik eerder al benoemde had je het als Nintendo (only) gamer vrij makkelijk. Je hoefde je geen zorgen te maken over grote moeilijke beslissingen als moet ik EA’s grote titel kopen of moet ik me richten op de laatste open wereld blockbuster van Ubisoft.  Juist omdat die grote titels niet uitkomen op de Nintendo platformen (het 1e jaar van de WiiU even buiten beschouwing gelaten)  had je die keuzes niet. Je werd doodgegooid met minigames collecties of rare versies vermaakte versies van bijvoorbeeld Deadspace. 

Als Nintendo gamer ziet je koopcyclus er ongeveer zo uit:
1. je onderzoekt welke grote Nintendo game er dit gedeelte van het jaar uitkomt voor jou.
2. Je kijkt wat er aan kleine spellen uitkomen verder in het kwartaal. 

Voor mij betekende dat op de WiiU onder andere dit:
1. Smash Bros komt deze periode uit en ik heb daar geen interesse in. 
2. Ik kocht geen game op mijn systeem en begon een beetje interesse te verliezen in mijn machine, ook omdat ik veel kleine spellen al op PC koop via bijvoorbeeld een Humble Bundle. 
3. Ik begon het volgende kwartaal opnieuw bij stap 1.  

Hoe anders is dat momenteel in de huidige situatie.

Binnen de huidige Nintendo wereld is het niet meer zo taboe en weggegooid geld voor de uitgevers om je spel op de Switch te zetten. Dat betekend dat er een jaar geleden ineens heel veel uitgevers gingen onderzoeken in hoeverre ze hun huidige top spellen kunnen overzetten.  Nou weten we allemaal dat die vlieger waarschijnlijk niet op gaat (buiten wat streaming pogingen van Ubisoft). Juist omdat de Switch ook portable moet zijn is het een zwak apparaat als je het vergelijkt met de PS4 en de Xbox One. Dus huidige spellen direct overzetten gaat (weer) niet werken op dit Nintendo apparaat. Met als enige grote uitzondering Bethesta die Doom en Wolfenstein 2 hebben overgezet op de Switch en Epic die Fortnight (mooi) heeft draaien op de switch. Deze titels hebben echter wel sterk  gereduceerde wazige graphics en draaien op een lage framerate. 

Wat doe je dan als uitgever? terugkijken naar oude games die je nog hebt liggen van een vorige generatie en die je nu portable kunt gaan maken. Dat maakt dat er ineens dingen als Diablo 3 uitkomen voor de Switch. Een spel dat inmiddels 6 jaar oud is op PC. En op alle andere (grote) platformen al is uitgekomen. 

Ik verwacht dat andere speluitgevers met spanning zitten te kijken naar wat Diablo 3 gaat doen op de Switch. In tegenstelling tot de andere uitvoeringen (PC, PS3, PS4, Xbox 360 en Xbox One) die je deze game voor onder de 25 euro uit de 2e hands spellen bakken kunt vissen. Moet je er voor de Switch weer 60 euro voor betalen (de zogenaamde speel het op Nintendo belasting). Als er iets is wat alle speluitgevers wel graag willen is je 60 euro laten betalen voor content die ze al op de plank hebben liggen. En dus verwacht ik dat als Diablo 3 goed aanslaat bij het publiek dat er een hoos van PS3 en Xbox 360 games gaat komen.

Vooral de Unreal Engine games zijn (relatief) makkelijk over te zetten van platform naar platform. En als Blizzard met zijn eigen gemaakte engine de overstap naar een ARM processor kan maken kan het voor Take 2 niet echt een probleem zijn om bijvoorbeeld een Bioshock 2 of 3 over te zetten. Aangezien die games in de Unreal Engine zijn gemaakt. En versie 3.5 van die engine draait al goed op Switch (zie Fortnight). 

Eger nog ik zie ook nog wel gebeuren dat er spellen als Borderlands, Dishonerd, Killing Floor, Bioshock en Red Dead Redemption (1) worden overgezet naar de Switch. Met de enige reden om mensen met een Ultimate Special Uber Alles In Een Edition weer eens 60 euro uit de zak te kloppen. Een stortvloed van heruitgaven  kan wel eens een serieus probleem gaan worden. Na een tijdje is de “het is nu voor het eerst als portable versie te spelen” grapje er wel van af. Dan zullen mensen de spellen niet meer in grote getale gaan kopen en de uitgevers zullen weer wegtrekken bij Nintendo vandaan. 

Het is voor het eerst dat je als “Nintendo only” gamer echt eens iets te kiezen hebt.  Maar laat mij je dit vertellen, na ongeveer 4 jaar komen er geen 3rd party spellen meer uit voor de Switch. En zijn we weer gewoon aangewezen op Nintendo’s eigen spellen. Dus tot die tijd heb je keuze geniet ervan maar laat je er ook niet gek door maken.  Dus maak gebruik van deze optie om eens de top 3rd party games van de andere platformen te spelen. Maar besef wel dat het tijdelijk is en dat je als Nintendo only gamer  weer op de volgende spelcomputer moet wachten tot je de PS4 en de XboxOne spellen kunt spelen. 

Advertentie

Over Berend Jan

Een sociaal opgeleide gehandicapten begeleider die vanuit een andere kant naar games en gaming kijkt. Met een voorliefde voor Nintendo machines en een afkeer voor 13 in een dozijn spellen.

Geplaatst op 31 oktober 2018, in Geen categorie. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: